lopar-plazeLopar je naselje, in občina, manjše pristanišče ter privlačno turistično letovišče, ki se nahaja v istoimenskem zalivu na severovzhodnem delu otoka Raba (Hrvaška). Je 12 km oddaljeno od starega mesta imenovanega Rab. Mesto je poznano po svojih izjemnih naravnih lepotah in slikovitih peščenih plažah vzdolž obale.

plazeKraj ima prostrano plažo obdano z borovim gozdom. Znana »Rajska plaža« je dolga okoli 1,5 km, in ena najlepših na severnem Jadranu. Ob njej sta turistično naselje in športno-rekreacijski center.

Zaliv je izpostavljen severozahodnim vetrovom, ki dvigajo valove. Manjša plovila lahko pristanejo ob manjšem okoli 60 m dolgem pomolu, na katerem stoji svetilnik, ki oddaja svetlobni signal: Z Bl 3s. Nazivni domet svetilnika je 4 milje. Severna in zunanja stran pomola služita kot trajektno pristanišče za Valbisko na Krku.

lovribolov1bLokalno prebivalstvo se ukvarja s turizmom, kmetijstvom, živinorejo in ribištvom. Lopar obdajajo številni manjši otoki in otočki, od katerih je vredno posebej poudariti Goli otok, Grgur, Lukovac in Školjič.

Naselje je dobilo ime po cerkvici sv. Marije (Sta Maria Neopari), katera se v listinah prvič omenja v 14. stoletju. Na lokaciji Punta Zidine (Rr Zidine) okoli 2,5 km severno od Loparja so vidni ostanki antične fortifikacijske arhitekture.

Po izročilu naj bi se v Loparju v 4. stoletju rodil kamnosek Marin, ustanovitelj republike San Marino.

Občina Lopar je bila ustanovljena leta 2006, ko se je naselje Lopar izločilo iz občine Rab.

Leta 2003 je bilo mestu Lopar podeljeno priznanje »Plavo Jadro« za najboljše malo mesto na Kvarnerju. Leta 2011 mu je bilo v akciji »Plavi cvijet« dodeljeno prvo mesto v PGŽ za najbolj urejeno turistično mesto z 1000 do 3000 prebivalci. Na državni ravni pa je bilo Loparju podeljeno priznanje za najkvalitetnejšo ponudbo plaž na Hrvaškem.

flora2Stoletna turistična tradicija, vlaganje v turizem, neokrnjena narava, bogata kulturno-zgodovinska dediščina ter številna priznanja, ki so bila dodeljena Loparju so jamstvo za kvalitetno preživljanje oddiha.